Firma Schaap

Firma Schaap

Historie

De historie van de Firma Schaap begon bij grondlegger Hoite Evert Schaap. Hij startte de export van Fries stamboekvee naar Duitsland en de Baltische staten. Hij stuurde zijn zoons weg naar het buitenland onder meer naar Zweden (Durk), Letland en Zuid Afrika (Reinder) en Australië (Evert). Dit gebeurde in de jaren 1900 tot 1910.

In 1937 ging Hoite Reinder naar Zuid Amerika en legde hier een basis voor jarenlange afzet naar verscheidene landen op dit continent zoals Argentinië, Brazilië, Chili, Paraguay en Peru. Vrijwel alle transporten vonden toen per boot plaats. In 1957 werden voor het eerst twee fokstieren per vliegtuig (van de KLM) naar Kenya gevlogen. Later zouden er vele chartevluchten volgen naar bijvoorbeeld Saudi Arabië, Iran, China en Oeganda.

De laatste jaren vindt een groot deel van het fokvee zijn weg naar EU-landen. Engeland importeerde al in 1926 en in 2012 was het nog steeds een belangrijk exportland voor Firma Schaap. Na de val van de muur zijn de Oost- Europese landen begonnen met het moderniseren van de melkveehouderij. Firma Schaap heeft hierin een grote rol gespeeld. Zo ook in Rusland, waar we al sinds 1965 regelmatig naar toe exporteren.

De selectie van exportvaarzen vond vroeger plaats in Friesland en Noord-Holland.Momenteel wordt verreweg het grootste deel van de export vaarzen geselecteerd in (heel) Nederland en Duitsland.